Rood

Kleur en tekening van de HAAN

- Kop, halsbehang, schouders, rug en zadelbehang; levendig glanzend warm dieprood.

- Staart: stuurveren zwart; sikkels en kleine sikkels diep groenglanzend zwart; staartdekveren nagenoeg geheel groenglanzend zwart, naarmate deze het zadelbehang naderen neemt de rode omranding in breedte toe.

- Vleugels: grote slagpennen: binnenvaan dieprood, buitenvaan zwart met een smalle rode omranding; kleine slagpennen: buitenvaan rood, het rood moet voldoende rondom het veereinde lopen teneinde een rood vleugeleinde te tonen bij gesloten vleugel. Het rood van de binnenvaan neemt toe naarmate de kleine slagpennen meer naar binnen zijn gelegen; het overige gedeelte van de kleine slagpennen zwart; duimveren zwart, rood gerand; veren het dichtst bij het lichaam rood aan de oppervlakte, zodat de vleugel, wanneer gesloten, een gelijkmatige warme dieprode kleur toont; vleugeldekveren glanzend warm dieprood.

- Borst en buik; glanzend warm dieprood.

- Achterdeel; donkerrood.

Donskleur bij alle rood gekleurde veren; rood.

 

Kleur en tekening van de HEN

- Kop: glanzend diep rood.

- Hals: halskraag warm dieprood. De onderste halskraagveren vertonen een duidelijke zwarte veertip; veren aan de voorzijde van de hals warm dieprood.

- Schouders, rug, zadelkussen: warm dieprood.

- Staart: stuurveren zwart waarbij enig rood in de bovenste veren is toegestaan.

- Vleugels, grote en kleine slagpennen: geheel gelijk aan die van de haan; vleugeldekveren: warm dieprood.

- Borst, buik, dijen, flanken en achterdeel; warm dieprood.

Donskleur bij alle rood gekleurde veren; rood.

Opmerking:

Bovengevederte glanzend warm dieprood, behalve daar waarin de standaard zwart wordt verlangd; de veren vrij van lichte schachten, meelachtige aanslag of fijne zwarte pepering; hoe geringer het kleurverschil, bij de haan tussen hals, zadelbehang en schouders enerzijds en borst, buik en dijen anderzijds en tussen halskraag en het overige rode gevederte bij de hen, hoe beter.

Ernstige fouten

Ongelijkmatige, te lichte of glansloze kleur; belangrijk onderling verschil in kleurdiepte tussen verschillende veergroepen; schachtstreeptekening in hals- en zadelbehang bij de haan; zwart in vleugeloppervlak, borst of rug; wit in enig deel van het gevederte; grijszwarte donskleur in enig deel van het gevederte; koperkleurige weerschijn.

Fouten

Zeer geringe afwijkingen in kleur en tekening; ontbreken van de zwarte eindstip aan de onderste veren van de halskraag bij de hen.

 

rood haan   Rood hen

Erkend / Niet erkend: 
Erkend